blog
28.02.2024

Všetko, čo by ste mali vedieť pri výbere molitanového matraca

Polyuretán alebo molitan je jednou z najznámejších pien používaných na výrobu matracov. Jej výhodou je nízka hmotnosť a obstarávacia cena. Sama o sebe však nie je najkvalitnejším materiálom, preto sa oplatí hľadať matrac, ktorý kombinuje molitan s inými výrobnými materiálmi tak, aby získal potrebné vlastnosti.

Molitan ako obchodný názov pre PUR penu

Polyuretán je polymér, ktorý v roku 1937 objavila výskumná skupina okolo Otta Bayera. V roku 1940 sa začala priemyselná výroba, ale v dôsledku druhej svetovej vojny a nedostatku surovín sa trh s polyuretánmi rozvíjal veľmi pomaly. Až do konca druhej svetovej vojny sa používali len na vojenské účely, konkrétne na stavbu lietadiel. Od roku 1952 už boli k dispozícii všetky potrebné materiály a polyuretány sa mohli ďalej rozvíjať a vyvíjať.

Polyuretány sa podľa technológie výroby delia na:

  • penové
  • termoplastické

Polyuretánová pena môže byť mäkká alebo tuhá a na trhu ju možno nájsť pod označeniami molitan a barex. Mäkká molitanová pena má široké spektrum použitia. Používa sa pri výrobe nábytku, ale nájdete ju aj v interiéri automobilov. Tvrdá pena sa používa najmä na vyplnenie karosérií áut a ako izolácia v stavebníctve.

Termoplastické polyuretány sa používajú pri lisovaní, na výrobu elastických textilných materiálov alebo ako polyuretánové lepidlá.

Čo je to PUR pena?

PUR pena alebo molitan sa vyrába z polyolu (polynenasýtených alkoholov) a izokyanátu. Po pridaní vody zmes začne peniť. Intenzita penenia ovplyvňuje konzistenciu výslednej peny. V závislosti od konzistencie sa materiál PUR môže používať ako montážna pena v stavebníctve, na výrobu podrážok obuvi alebo na výrobu hadíc či obalových materiálov. Pružná PUR pena sa používa na výrobu matracov - molitanových matracov.

penový matrac na mieru
Obrázok: Polyuretán sa používa aj v stavebníctve.

Matrace na báze peny

Pružné PUR peny sa delia na polyéterové a polyesterové. Polyester sa používa v priemyselnom sektore a polyéter na matrace. Polyéterové peny majú vyššiu bodovú elasticitu a vyššiu odolnosť voči vlhkosti a teplu. Peny sa používajú nielen na matrace, ale napríklad aj na vankúše a pohovky.

Z polyéterových pien sa po pridaní potrebných látok a zmesí vyrába aj:

Pridané látky menia vlastnosti peny.

Ako si vybrať kvalitný molitanový matrac?

Vyberáte si nový matrac? Ak chcete spať na kvalitnom a pohodlnom molitanovom matraci, vyberte si taký, ktorý je vyrobený z vysoko odolnej komfortnej peny s hustotou minimálne 28 kg/m3. Hustota materiálu je jednou z kľúčových vlastností, ktorá prispieva k odolnosti a životnosti peny. Čím vyššie číslo, tým lepšie. Ak siahnete po molitanovom matraci s nízkou hustotou, očakávajte, že sa čoskoro opotrebuje a znehodnotí. Jeho životnosť môže byť len približne 1 rok.

Vývoj molitanu stále napreduje, takže materiál používaný v dnešných matracoch je oveľa kvalitnejší v porovnaní s matracmi, na ktorých ste pravdepodobne spali ako dieťa. Dnešné molitanové matrace sú kvalitnejšie a majú lepšie vlastnosti.

Typy molitanových matracov

Molitanové matrace sú k dispozícii v niekoľkých typoch prevedení:

  1. Homogénny - homogénny molitanový matrac znamená, že je vyrobený z jednej vrstvy polyuretánovej peny. Ide o tzv. monoblok, ktorý je vo všetkých ohľadoch identický. Patrí k najlacnejším matracom na trhu, ktoré nie sú najkvalitnejšie.
  2. Sendvičové matrace - pozostávajú z niekoľkých vrstiev PUR peny s rôznou objemovou hustotou. Takéto matrace môžu byť obojstranné, čo znamená, že na každej strane majú inú tuhosť. Patria medzi matrace vyššej kvality.
  3. Kombinované - okrem PUR peny sa na výrobu matraca používajú aj iné materiály, napríklad latex, studená alebo lenivá pena, ale aj pružiny alebo kokosová doska. Kombinácie s inými penami a materiálmi dodávajú molitanovým matracom špecifické vlastnosti a umožňujú im splniť požiadavky širokého spektra zákazníkov. Takéto matrace sa zvyčajne neoznačujú ako čisto molitanové. 

Pre koho sú vhodné molitanové matrace?

Molitanový matrac z monobloku je vhodný len na príležitostné prenocovanie, napríklad na chate. Chybu neurobíte, ak ho umiestnite do postele, kde občas prespávajú návštevy.

Sendvičové a kombinované matrace sú vhodné na každodenné spanie. Svoje miesto si nájdu v posteliach pre študentov, pre ľudí, ktorí nemajú výrazné problémy s podporným aparátom, alebo v detských postieľkach.

Pri molitanových matracoch do postieľky je najobľúbenejšou kombináciou kokosová doska a pena alebo kokosová doska, pena a kokosová doska. Molitan je vo všeobecnosti mäkší materiál, a keďže matrace do detskej postieľky bývajú tvrdšie, volí sa kombinácia s kokosovou doskou, ktorá dodá molitanovému matracu pre dieťa potrebnú tvrdosť.

Sendvičové a kombinované matrace
Obrázok: Molitan v kombinácii s inými materiálmi.

Výhody a nevýhody molitanových matracov

Uvažujete o homogénnom penovom matraci? Potom sa zoznámte s jeho výhodami a nevýhodami.

Klady:

  • cenovo dostupný
  • nízka hmotnosť (oceníte ju pri manipulácii)
  • dobrá pružnosť pri vysokej hustote

Zápory:

  • kratšia životnosť v porovnaní s inými penami
  • nový matrac môže mať nepríjemný zápach
  • zadržiavanie tepla (nedostatočná cirkulácia vzduchu)
  • nie je vhodný ako manželský matrac

Porovnanie molitanu s inými matracovými penami

Ako sú na tom molitanové matrace v porovnaní s matracmi z pamäťovej, latexovej a studenej peny?

Molitanový matrac vs. matrac z pamäťovej peny

Pamäťová pena je založená na polyuretánovej pene, ktorá obsahuje aj zlúčeniny, ktoré jej dodávajú špecifické vlastnosti. Na rozdiel od molitanového matraca, ktorý má konštantnú tuhosť, sa tuhosť pamäťovej peny mení v závislosti od teploty ľudského tela. Preto dokonale zodpovedá požiadavkám na pohodlný spánok ľudí, ktorí majú problémy s kĺbmi. Počas spánku sa telo spiaceho zdá byť ako v objatí.

Do molitanového matraca sa spiaci "nezaborí" tak hlboko. V porovnaní s molitanovým matracom je matrac z pamäťovej peny priedušnejší. Matrace z pamäťovej peny s vysokou hustotou majú dlhšiu životnosť ako molitanové matrace.

Molitanový matrac vs. latexová pena

V porovnaní s molitanom, ktorý je čisto syntetický, má latex prírodný pôvod (pokiaľ nehovoríme o syntetickom latexe). Prírodný latex sa získava z kaučukovníka. Na rozdiel od polyuretánu je jeho výroba šetrná k životnému prostrediu. Latexový matrac je hypoalergénny, takže sa na ňom nevyskytujú baktérie. Pri zahriatí nemäkne a spiaci sa do neho "nezaborí" ako do pamäťovej peny, čo majú latex a molitan spoločné. Veľkým rozdielom medzi materiálmi je trvanlivosť, ktorá je pri latexe výrazne vyššia ako pri molitane.

Molitanový matrac vs. matrac zo studenej peny

Tieto dva matrace sú si veľmi blízke. Rovnako ako pri pamäťovej pene je základom studenej peny polyuretán. Studená pena je však vďaka pridaniu rôznych látok oveľa odolnejšia ako molitan. Vďaka technológii spracovania má vyššiu hustotu (30 až 50 kg/m3 ) a je tiež priedušnejšia, pretože má otvorenejšiu štruktúru. Spiaci sa v nej preto nepotia. Okrem toho, že je priedušnejšia, lepšie tiež odvádza vlhkosť.

Základné rozmery molitanových matracov

Podobne ako iné matrace, aj molitanové sú k dispozícii v najbežnejších rozmeroch. Molitanový matrac s rozmermi 90 × 200 cm je vhodný pre klasické jednolôžko, zatiaľ čo rozmer 80 × 200 cm sa hodí pre menšie jednolôžko. Molitanový matrac s rozmermi 140 × 200 cm možno použiť pre väčšiu jednolôžkovú posteľ. Molitanové matrace do detských postieľok majú zvyčajne rozmery 120 × 60 cm alebo 140 × 70 cm. V spoločnosti Materasso však vieme vyrobiť aj atypické molitanové matrace, ktoré sa hodia pre rôzne tvary a veľkosti.

Ak chcete matrac, ktorý poskytne vašej chrbtici zdravú oporu, je priedušný a dlho vydrží, siahnite po molitanovom matraci v sendvičovej alebo kombinovanej konštrukcii.

Publikované 28.02.2024
Aj ty sa chceš poriadne vyspať? Pozri naše matrace